Az iskola és a sportpálya területén a játszóterek lebontására azért került sor, mert ezek az EU-s szabványoknak nem feleltek meg a nyáron végzett minősítés során. Az óvoda területén is elbontásra kerültek azok a mászókák, amik a szabványnak nem feleltek meg. (A NGM játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló rendelet 7. § (3) Ha a játszótéri eszköz balesetveszélyessé válik, az üzemeltetőnek haladéktalanul intézkedni kell az eszköz használatának megakadályozása és annak egyidejű kijavítása vagy lebontása érdekében.)

A játszóterek újraépítése pályázat által valósítható meg. Az Önkormányzat ennek érdekében benyújtott egy pályázatot, amennyiben ezt a pályázatot elnyerik, új játszóterek épülhetnek, amik már az EU-s elvárásoknak megfelelnek.

Az EU-s játszótér szabványokat, azért alkották meg, hogy biztonságosabbá tegyék a gyermekek szabadidős tevékenységét. A játszótéri elemek olyan anyagból készüljenek, amelyek kisebb eséllyel okozhatnak balesetet pl.: a gumiból, műanyagból, fából készült elemek sokkal biztonságosabbak a vasból készült elemeknél. Az esési zóna alapján a játszóterek esetén fontos, hogy puha folyami homokkal vegyük körbe a hintákat, csúszdákat, mászókákat.

A rendelet előírja, hogy a játszótereknek megfelelőségi tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. „A részben megfelelőnek értékelt játszótéri eszközt az üzemeltetőnek kell a biztonságossági követelményeknek megfelelő állapotúra kijavítani, valamint a nem megfelelőnek értékelt játszótéri eszköz további használatát haladéktalanul megakadályozni és azt elbontani.”

A jogszabály: „7. § (2) kimondja: A játszótéri eszköz üzemeltetőjének a játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését az időszakos ellenőrzés végzésére engedéllyel rendelkező szervezettel négyévenként kell elvégeztetni.”

Az EU-s szabvány szerint a játszóterekről időszakos ellenőrzési jegyzőkönyvet kell vezetni, amiben fel kell tüntetni a játékok/mászókák állapotát, illetve azt is, ha valami eltört/elromlott és ezek javítását is.

Az elbontott játszóterek vasanyagából komposztálót készítenek, illetve a temetőben sorompót helyeznek el.