Az „Álmosd község szennyvízelvezetési és tisztítási projektje” című, ÉAOP-5.1.2/B-2f-2009-0004 azonosítószámú beruházása azonban világosan kijelölte azt a jövőbe vezető utat, amin a település elindult. Álmosd: a köztudatban első sorban Himnuszunk költőjének, Kölcsey Ferencnek lakhelyeként, illetve az itt zajló győztes, Bocskai István által vezetett, a császári sereg fölött döntő győzelmet aratott csata színhelyeként volt ismert.

 

2011. október 14-én megrendezésre került zárórendezvényen Köteles István polgármestert hangsúlyozta, hogy a kivitelezést 2011. május 24-én kezdte meg a közbeszerzési eljárás nyertese, a KOMPLEX-D Kft., és a tervezettnél 15 nappal korábban készre jelentette. A vállalkozás 1991-ben alakult, vezetői széleskörű szakmai tapasztalatot szereztek, jelentős beruházások létrejötte fűződik a nevükhöz.

A település a 394 326 360 Ft Európai Uniós támogatásnak köszönhetően 625 lakos szennyvíz elvezetését és kezelését biztosította, ez a belterületi lakosság 34,86 %-a. 6630 méter hosszú szennyvíz csatornahálózat épült meg, 2 db átemelő segítségével, összesen 3339 méter hosszú nyomóvezetéken továbbítják a szennyvizet a tisztítótelep fogadóaknájába. A szennyvíztisztító a teljes településre méretezett gyökérzónás technológiájú tisztító telep, mely egyaránt fogad szippantott és nyomóvezetéken érkező szennyvizet. A környezettudatosság jegyében a tisztító telep olyan magassági elrendezéssel épül, melyben a szennyvíz segédenergia nélkül jut végig a rendszeren, így a telepen gépi berendezés nem létesül. A telepre 2 fogadóakna, 1 db rács-és homokfogó akna, 1 db kétszintű ülepítő medencét követően 2 gyökérzónás szűrőmezőre jut a szennyvíz, majd a puffertárazó tóba (6 500 m2) jut, ahonnan a már tisztított szennyvíz egy 36 500 m2 területű nyárfás szikkasztómezőre jut.

 

Az Álmosdon élő embereknek van oka büszkének lennie, mert az összefogás eredményeként maradandó értékeket teremtettek, melyekre az utánunk következő nemzedék is büszke lehet majd