A kormány 1379/2012. (IX.20.) számú határozatában meghatározta az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges intézkedéseket. A 2.1. b) pontjában intézkedik az átmeneti vízellátás kiszállítással történő biztosításának kiváltásáról, konténeres szűrőberendezések biztosításával. A konténeres szűrőberendezéseket és ezek, helyszíni telepítését és üzembe helyezését a HM EI Zrt. biztosítja az érintett településekre. 

A víztisztító berendezés elhelyezése a régi vízműtelep területén valósul meg Álmosdon. 

Községünkben az átmeneti ivóvíz ellátására AsR 10/40M konténerizált víztisztító berendezés kerül telepítésre, mely biztosítja az ivóvíz arzén-, vas-, mangán-, és ammónium tartalmának határérték alatti szintjét.

A berendezés a település meglévő ivóvízrendszeréhez nem fog csatlakozni. A lakosság az elhelyezett berendezésnél juthat egészséges “arzénmentes’ ivóvízhez.

 

A berendezés főbb elemei: 

 Konténer: 11,3 * 2,4 * 2,7 m befoglaló méretű konténer, melynek vázszerkezete idomacélokból készül. A külső borítás 60 mm vastag acélfegyverzetű szendvicspanelből készül.

 Vegyszertartályok, adagolók: kármentesítőben elhelyezett 3 db műanyag tartály, és a hozzá csatlakozó 6 db vegyszeradagoló szivattyúk.

 Arzénmentesítő szűrőoszlopok: 2 db 1000 mm átmérőjű acél szűrőtartály a hozzátartozó szelepekkel, szivattyúkkal és szerelvényekkel. 

 Tartózkodási időt növelő tartály: műanyag, állóhengeres tartály, mely a beadagolt vegyszer elegyedését segíti elő a tisztítandó vízzel.

 Aktívszén szűrő (ammóniamentesítés esetén): 1 db 1000 mm átmérőjű acél szűrőtartály a hozzátartozó szelepekkel, szivattyúkkal és szerelvényekkel.

 Zsákszűrő: szűrőoszlopok visszamosásakor keletkező iszapgyűjtésére alkalmazott 650 mm átmérőjű acél dekantáló tartály.

 UV berendezés a megtisztított ivóvíz csírátlanítását szolgáló berendezés.

 Kezelt víztároló tartály: a megtisztított ivóvíz tárolására alkalmas 10 köbméteres napi tartály.

 Vízkiadó hely: 2 db vízcsap és a csöpögő víz felfogására használatos tálca.

 PLC vezérlő szekrény: a víztisztító berendezés állandó felügyelet nélküli automatikus működését biztosítja.

 Erősáramú kapcsoló szekrény: a berendezés működéséhez szükséges elektromos energia elosztását szolgálja.

 Világító testek, kapcsolók, dugaljak

 Szellőző ventillátor: a berendezés gépterének megfelelő levegő ellátását lehetővé tevő ventillátor.

 Fűtő berendezés: a gépészeti térben elhelyezett elektromos fűtőberendezések biztosítják a berendezés temperáló fűtését a téli hónapokban. 

 

A BMÖKI által megadott felsorolásban szerepel a mi településünk is. 

 

 

Álmosd, 2012. október 31.