Kölcsey születésének 225. évfordulója alkalmából Álmosd a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) koordinálásával vetélkedőt szervez, amelynek témája a magyar nyelv, Kölcsey Ferenc életműve és munkássága, helyszíne pedig a település, és az országban egyedüliként épen maradt Kölcsey-ház – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán. Nagy érték olyan időszakban tenni felajánlást, amikor az értékeinkért való kiállás lassabb, nehezebb; s a múlt mint fundamentum felmutatása, a közösségbe vetett reménységünk meggyengülni látszik – tette hozzá, s üdvözölte a kezdeményezést az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében, hiszen éppen azon fáradoznak, hogy az iskolán kívüli kulturális lehetőségek is segítsék a bevésődést, ne csak az iskolapadban történjen az. Ma, amikor az emberek a maroktelefonjukat böngészik folyton, hogy azonnal tudjanak válaszolni és reagálni a megkeresésekre és friss hírekre, s az sms-ek, emailek fogságában élnek, felértékelődik az értékek észrevétele, s az, ha aktív alkotó módon járulnak hozzá egy hagyomány, például a Kölcsey-hagyomány ápolásához. Legyen a mindennapok része a kultúra közös megszólaltatása, s éljünk a modern eszköztárral – folytatta.

 

Kölcsey.hu

 

Köteles István polgármester elmondta, hogy jelszavuk, “Kölcsey összehoz” mindig aktuális, különösen ebben a projektben, amelyhez Kölcsey.hu néven profilt hoznak létre a közösségi oldalon, s több témában, több korcsoportnak hirdetnek versenyt.

 

Január 22-ig tart

 

Lesz rajzverseny, lesz versmondó verseny olyan formában, hogy a jelentkezők a szavalatukat kisfilm formájában töltik fel az elektronikus felületre. Sőt, Kölcsey mai korba átültetett blogbejegyzéseit is várják a neves szakemberekből álló zsűri tagjai. Eredményhirdetés a magyar kultúra napján lesz. A NMI részéről R. Simor Katalin ismertette a pályázati felhívást, s kiemelte, hogy a partiumban is meghirdették a pályázatot, amely a Kölcsey -hagyaték élhetővé tételét szolgálja, emellett a magyar nyelv ügyére is felhívja a figyelmet.

 

HBN-BB