SAJTÓKÖZLEMÉNY 

IVÓVÍZMINŐSÉG – JAVÍTÓ BERUHÁZÁS INDUL EU TÁMOGATÁSBÓL BAGAMÉRON ÉS ÁLMOSDON

2014/03/17

Ivóvízminőség-javító beruházás indul Bagaméron és Álmosdon – jelentette be Orvos Mihály a Társulás elnöke. A 300 817 100 Ft összköltségből, 266 103 447 Ft elnyert Európai Uniós támogatásnak köszönhetően a 2 településen több mint 4300 lakos ivóvízzel való ellátása lesz biztosítva 2014-re a határ menti térségben.

 

A két település által jegyzett Bagamér és Álmosd Ivóvízminőség -Javító Társulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében finanszírozott „Bagamér és Álmosd ivóvízminőség –javító beruházása” című, KEOP-1.3.0/09-11-2013-0016 számú pályázata 266 103 447 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az ivóvíz arzénmentesítésére és a vezetékrendszer korszerűsítésére – jelentette be Orvos Mihály a Társulás elnöke.

A beruházással érintett két település ivóvízminőségének javítása érdekében megtörtént azok helyzetfeltárása, elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok, rendelkezésre áll a vízjogi létesítési engedély. A 2013-es év során közbeszerzési eljárások keretében kiválasztásra került a projekt megvalósítását elősegítő projektmenedzsment és PR szervezet, a FIDIC mérnök és a kivitelezést végző szervezet. A munkaterület átadása 2013. december 16-án megtörtént. A kivitelezést a BAJÉR Építőipari és Szolgáltató Kft. megkezdte.

A Bagamér községben lévő vízmű telep és a hozzá csatlakozó eloszló hálózat Bagamér és Álmosd településeken szolgáltatja a közműves ivóvizet. A fejlesztési alternatívák előnyeit és hátrányait kielemezve a Bagamér – Álmosd meglévő közös térségi vízellátó rendszer önálló fejlesztése mellett döntött a Társulás. Orvos Mihály elmondása szerint a két településen az ivóvíz arzéntartalma átlagosan 44 mikro gramm körül alakul literenként, míg az EU előírások maximum 10 mikro gramm mennyiséget engedélyeznek literenként. A fejlesztésnek köszönhetően nem csak az arzén jelenlétét sikerül a határérték alá csökkenteni az ivóvízben, hanem a rendszerben keletkező elszivárgásból adódó veszteséget is sikerül minimalizálni.

A Társulás a beruházástól az arzénmentesítésen túl azt várja, hogy teljes ivóvízminőség-javítást fog eredményezni, aminek köszönhetően nő a lakosság megelégedettsége a szolgáltatás színvonalával kapcsolatban.

Bagamér és Álmosd Ivóvízminőség – Javító Társulás

Bocskai Erzsébet – projektmenedzser

Cím: 4286 Bagamér, Kossuth utca 7.

Telefon: +36 (52) 587 – 412 Honlap: www.ivoviz-bagamer-almosd.hu